UT38 lisätyin alaviittein Raamatun opiskeluun

Sivustossa on Kirkkoraamatun 1938 Uusi testamentti (UT) lisätyin alaviittein. Palvelu on suunnattu Raamatun lukijoille, jotka haluavat helpolla tavalla katsella alaviitteitä.


Palvelussa on avattuna täsmälleen kolme alaviitettä UT:n jokaiselle jakeelle (lukuun ottamatta muutamia sukuluetteloihin sisältyviä jakeita). Monta peräkkäistä jaetta sisältävä alaviite on supistettu yhteen jakeeseen (yleensä ensimmäiseen). Sivusto on optimoitu toimimaan myös mobiililaitteissa.


Päälähteinä ovat olleet RK 1938, RK 1992 ja https://www.openbible.info/labs/cross-references. Hyödyllisiä alaviitteitä olen myös löytänyt etsimällä jakeiden avainsanoja muualta Raamatusta.


Alkuperäisenä ajatuksenani oli tarjota kirjan muodossa samanlainen kokemus, joka on luettaessa tietokoneraamattua, jossa alaviitteet ovat koko ajan avattuna. Nettiversiossa olen pyrkinyt tekemään alaviitteiden vilkaisemisen mahdollisimman helpoksi. Edes katsetta ei tarvitse siirtää toiseen sarakkeeseen.


Joissakin lähteissä on moniin jakeisiin yli kaksikymmenentäkin viitettä. Suuresta määrästä on toki apua tutkimustyössä, mutta tavallisessa lukutilanteessa (esim. raamattupiirissä) suuri määrä viitteitä voi sekoittaa ajatuksia. Toisaalta kolmen viitteen sääntö heikentää viitteiden keskimääräistä laatua, koska kaikkiin jakeisiin ei ole hyviä alaviitteitä.


Alaviitteet muodostavat eräänlaisen kommentaarin, jossa toteutuu periaate "Raamattua selitetään Raamatulla". Näinkään ei toki päästä erityisen neutraaliin selitykseen, koska valitsijan käsitykset ja mieltymykset ovat ohjanneet valintaa.


Käyttöohjeita. Jokaisesta alaviitteestä Uuteen testamenttiin pääsee hyppäämään ao. raamatunkohtaan. Luvun otsikon nuoli on linkki luvun valintaan. Lukuun tai jakeeseen pääsee myös suoraan kirjoittamalla osoitekenttään esimerkiksi https://ut.joosua.net/joh/3 tai https://ut.joosua.net/joh/3##16 . Viitteet ja kirjat on lueteltu palvelussa siinä UT:n kirjojen järjestyksessä, joka on käytössä uudemmissa raamatunkäännöksissä.


Tietoja toteutuksesta. Nettiversio perustuu alaviiteluetteloon ja RK 1938:n XML-muotoon. Tekninen ratkaisu on siirrettävissä mihin tahansa raamatunkäännökseen, joka on saatavilla XML-muodossa. Samalla tekniikalla on toteutettu ut92.joosua.net (RK 1992) ja nt.joosua.net (KJV).


jorma.tarhio (ät) iki.fi

Sinun sanasi on minun jalkaini lamppu ja valkeus minun tielläni. Ps. 119:105